Răsturnările spectaculoase de scor sunt acele momente din timpul unei partide de fotbal care aruncă suporterii în brațele fericirii sau din contră, ale deznădejdiei, depinde de care parte a baricadei se află.
Fie că vorbim despre partide din timpuri imemoriale sau meciuri din perioada modernă a fotbalului, revenirile de efect au făcut de fiecare dată deliciul iubitorilor de fotbal.
10. Iugoslavia – URSS 5-5 (Iugoslavia a condus cu 5-1) 1952
La Olimpiada de vară din Helsinki, disputată în 1952, URSS și Iugoslavia au disputat una dintre cele mai spectaculoase partide ale întrecerii. Naționala iugoslavă, ce avea să joace chiar în finala olimpică, conducea pe URSS cu un incredibil 5-1 cu 15 minute înainte de final. Totul părea pierdut pentru URSS, însă Bobrov nu a fost de acord. Atacantul rus a reușit un hat-trick, iar la final tabela a înregistrat scorul final: 5-5.
9. Werder Bremen – Anderlecht 5-3 (Bremen, condusă cu 3-0 la pauză) 1993
Otto Rehhagel avea să se facă remarcat în lumea fotbalului, înaintea performanțelor reușite la Kaiserslautern și naționala Greciei, după un meci în tururile preliminare ale Champions League. Fără să reprezinte un interes considerabil înaintea disputării, partida dintre Werder și Anderlecht avea să se transforme într-o întâlnire memorabilă pentru fanii ambelor echipe. La pauză, belgienii conduceau 3-0 și meciul părea încheiat, însă în ultimele 45 de minute germanii reușeau un veritabil tur de forță. Ruffer cu două goluri, Bratseth, Hobsch și Bode au întors scorul incredibil, iar Werder s-a impus cu 5-3. Cele două echipe nu au reușit însă să iasă din faza grupelor, AC Milan și Porto mergând mai departe din grupa B.
8. Coreea de Nord – Portugalia 3-5 (Portugalia, condusă cu 3-0) 1966
Nord-coreenii reușiseră deja un rezultat incredibil la Cupa Mondială din Anglia, învingând pe Italia cu 1-0 în faza grupelor. După ce au ieșit din grupe, asiaticii au întâlnit pe Portugalia, iar după 25 de minute nord-coreenii șocau întreaga lume a fotbalului: conduceau naționala lusitană cu 3-0. Bucuria lor nu a durat însă prea mult, marele star al portughezilor, Eusebio, intrându-și rapid în rol. Eusebio izbutea să surmonteze de unul singur rezultatul, marcând patru goluri. Meciul s-a terminat cu scorul de 5-3 pentru Portugalia.
7. Germania de Vest – Anglia 3-2 (Germania, condusă cu 2-0) 1970
În sferturile de finală ale turneului din Mexic, marile forțe ale fotbalului european aveau să-și dispute un loc în careul de ași al competiției. Englezii aveau un avantaj de două goluri în minutul 49, dar cum nu poți fi sigur că i-ai învins pe nemți decât după ce aceștia se urcă în autocar, germanii au egalat până la final. Beckebauer și Seeler restabileau egalitatea și trimiteau meciul în prelungiri. Muller asigura prezența naționalei sale în semifinale cu golul din minutul 108.
6. Charlton – Huddersfield 7-6 ( Charlton, condusă cu 5-1) 1957
Este considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase și memorabile răsturnări de scor din istoria fotbalului englez. Huddersfield conducea cu 5-1 și avea un om în plus pe teren cu 30 de minute înainte de final. Misiune ușoară pentru elevii lui Bill Shankly să obțină victoria ați fi tentați să credeți, dar rezultatul final a fost 7-6 pentru Charlton.
5. Franța – Iugoslavia 4-5 (Iugoslavia, condusă cu 4-1) 1960
La Campionatul European din 1960, francezii au întâlnit în semifinale pe Iugoslavia. Fiind conștienți că până la marea finală mai este doar un singur pas, „Les Bleus” a pus o distanță de trei lungimi între ei și adversari, dar iugoslavii au întors incredibil scorul cu 10 minute înainte de final, trei goluri fiind marcate într-un interval de doar patru minute. Francezii au găsit drept alibi, absența lui Just Fontaine care nu a putut juca din pricina unei accidentări. IUgoslavia a pierdut finala în disputa cu URSS.
4. Inter – Sampdoria 3-2 (Inter, condusă cu 2-0) 2005
Deși îi avea în atac pe Adriano și Vieri, Inter a tremurat până în ultimele secunde pentru o victorie cu Sampdoria. Oaspeții au deschis scorul, iar cu 10 minute înainte de final au mai punctat o dată. Situația devenea critică pentru nerrazuri, dar Roberto Mancini a făcut o schimbare extrem de inspirată: l-a introdus pe teren pe Alvaro Recoba. Uruguayanul a pasat decisiv pentru golul lui Martins, iar în prelungiri Veiri și același Recoba aduceau victoria lui Inter.
3. Ungaria – Germania de Vest 2-3 ( Germania, condusă cu 2-0) 1954
În anii ’50 Ungaria reprezenta o forță în fotbalul mondial, fapt confirmat și prezenta naționalei maghiare în finala Campionatului Mondial din 1954. Psukas și Czibor au deschis scorul rapid în ultimul act al turneului din Elveția, însă adversarii lor erau germanii. Dacă maghiarii au avut nevoie de doar 8 minute pentru a marca două goluri, aceeași performanță a fost repetată și de nemți, astfel că în minutul 18 scorul era 2-2. Cu șase minute înainte de final, Germania a marcat golul victoriei.
2. Bayern Munchen – Manchester United 1-2 (United, condusă cu 1-0) 1999
Pentru cei care nu au văzut finala de pe Nou Camp, scorul final nu spune foarte multe. Însă pe teren lucrurile au stat diametral opus. Germanii au deschis rapid scorul prin Basler și au dominat cu autoritate jocul, dar ultimele minute ale finalei UEFA Champions League le-au fost fatale. În urma a două cornere executate magistral de Beckham, Teddy Sherringham și Ole Gunnar Solskjaer au întors scorul în secvențele de final ale partidei. Legenda spune că președintele UEFa a fost aproape de o gafă de proporții în momentul în care a vrut să ofere trofeul echipei campioane: Jahansson a vrut să ofere cupa celor de la Bayern Munchen, deoarece atunci când își părăsise loja oficială scorul era încă 1-0 pentru germani. În timpul cât a coborât cu liftul din înaltul tribunei de pe Nou Camp, United însă înscrisese două goluri.
1. AC Milan – Liverpool 3-3 (Liverpool, condusă cu 3-0) 2005
O nouă finală UEFA Champions League, o nouă poveste de neuitat. Despre acest meci s-a scris mult și se pot spune încă multe, dar ceea ce va rămâne în istoria fotbalului va fi rezultatul final al confruntării. Milan pornea ca favorită și își respecta acest statut până la pauză: Maldini marca în chiar minutul 1, apoi Crespo reușea „dubla” în minutele 39, respectiv 44. Meciul părea încheiat, dar după pauză Gerrard&co au oferit o adevărată lecție de fotbal și dăruire. Astfel, după numai șase minute, prima repriză excepțională a „diavolilor” era ștearsă cu buretele. Meciul a intrat în prelungiri, acolo unde Liverpool a rezistat asaltului lui Milan în doar nouă oameni, Smicer și Carragher fiind accidentați, dar nu puteau părăsi terenul pentru că Benitez efectuase deja toate modificările. Dudek s-a opus aproape ireal unei ocazii uriașe a lui Șevchenko în ultimele secunde ale confruntării, iar meciul a mers la penalty-uri. Din nou Dudek s-a remarcat și deși nimeni nu mai credea având în vedere prima parte, Liverpool ridica trofeul UEFA Champions League în ceea ce-a fost cea mai dramatică, spectaculoasă și imprevizibilă răsturnare de scor din istoria fotbalului modern.
Topul a fost realizat de goal.com
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER